Keuzehulp - Banden voor je MTB

Keuzehulp

2019-05-07 08:53:00

Banden voor je MTB

Er zijn enorm veel verschillende type banden voor een mountainbike, met ieder zijn eigen toepassing en eigenschappen. In deze blog gaan we je helpen om een keuze te maken voor de juiste banden voor je mountainbike. De keuze voor de juiste MTB band wordt voornamelijk bepaald door de ondergrond waarop je het meeste fietst.

Type rubber

De buitenzijde van een MTB band bestaat uit rubber, vaak ook omschreven als de compound van een band. Het belangrijkste verschil in rubber is de hardheid van het rubber. Een band met hard rubber slijt minder hard maar heeft dan ook weer minder grip, waar een band met zacht rubber sneller slijt maar meer grip biedt. Tegenwoordig bestaat een MTB band uit een samenstelling van verschillende rubbers. Op deze wijze worden er geprobeerd om de banden zo goed mogelijk samen te stellen om een ideale mix van duurzaamheid, grip, rolweerstand en soepelheid te creëren.

De TPI van je band

Onder het rubber zit een stuk nylon bestaande uit diverse draden. De dichtheid (of hoeveelheid) van de draden bepaald de kwaliteit van je band en wordt beschreven aan de hand van TPI (Threats Per Inch). Bij een hoge TPI zit er weinig afstand tussen de draden en is de dichtheid hoger. Een hoge TPI heeft als voordelen dat de band soepeler wordt en dat de rolweerstand lager is. Een nadeel van een hoge TPI is dat de band sneller lek kan gaan. De meeste recreatieve MTB-ers kiezen een band tussen de 55 en 90 TPI om een goede samenstelling van duurzaamheid en snelheid te hebben. De profs kiezen vaak voor een hogere TPI vanwege de voordelen in snelheid.

Vouwband, draadband of tubeless band?

De verschillen tussen een vouwband of draadband zijn erg minimaal. De vouwband is vaak net iets duurder en soepeler maar over het algemeen merk je qua rijgedrag weinig verschil. Het grote verschil wordt gemaakt door de nieuwere variant, de tubeless band. De Tubeless band slijt minder snel, is lekbestendiger en is sneller door de lagere rolweerstand. Deze banden zijn vaak iets duurder maar vanwege het lekbestendige karakter vaak de betere keuze.

We hebben nu een aantal algemene eigenschappen van MTB banden beschreven en nu is het tijd om de verschillende type MTB banden die verkrijgbaar zijn te beschrijven.

Allround MTB banden

Deze banden zijn geschikt voor alle ondergronden en zijn een mix van grip, laag gewicht en niet te hoge rolweerstand. De band blinkt nergens in uit maar door zijn algemene karakter toepasbaar op alle ondergronden. Recreatieve MTB-ers zonder hoge competitieve drang kiezen dan ook vaak voor dit type band.

Semi slicks

Dit zijn banden met lage noppen en zijn ideaal voor vlakkere en droge parcours. Deze banden zijn erg snel maar bieden minder grip. Bij modder, hoogteverschillen en los zand zijn dit niet de geschikte banden. Vaak je deze banden op MTB’s die ook veel in de stad gebruikt worden.

Groffe MTB banden

De banden met hoge noppen zowel op het vlakke stuk als op de zijkant zijn de geschikte banden voor de ruige parcours of downhill parcours. Deze banden bieden enorm veel girp, zelfs bij nat weer maar zijn vaak wat minder snel op de vlakke stukken. Er wordt hier nog onderscheid gemaakt in de breedte van de band. Bij downhill en rotsachtige trail parcours is de band vaak breder. Maar hier geldt wederom, hoe breder de band hoe hoger de rolweerstand en hoe lager de snelheid. Vaak zijn deze banden extra versterkt om de lekbestendigheid te vergroten.

 Kortom, de ideale band voor jouw MTB is volledig afhankelijk van het doel dat je zelf voor ogen hebt. Beslis voor jezelf op welk type ondergrond jij het meeste kilometers zult maken en bepaal of jij duurzaamheid, grip of snelheid het belangrijkste vindt.