Tips voor het kopen van je eerste racefiets

Tips en advies

2021-01-19 09:05:00

Je staat op het punt je eerste racefiets te gaan aanschaffen. Maar je ziet door de bomen het bos niet meer! Welk materiaal moet je kiezen, aluminium, carbon, staal? Groepsets, ook zo’n doolhof. En wat voor wielen? Dubbel, triple of compact?….de keuze is reuze. Maar relax, het is echt niet zo ingewikkeld. We lopen even met je door de opties en voor je het weet ben je ‘on the road’.

Fietsen is populairder dan ooit. Je kunt het doen wanneer jij wilt, met wie jij wilt en waar jij wilt. Je loopt er niet snel blessures mee op, kunt het dan ook tot op hoge leeftijd doen. En als kers op de taart is het nog keigoed voor je gezondheid ook. Maar dan moet je wel een fiets hebben, laten we eens kijken wat daar bij komt kijken.

 

Budget

Om de keuzestress al een stuk te beperken is het handig een budget te bepalen. Je kunt dat zo gek maken als je wilt, maar om lekker te fietsen hoef je echt geen duizenden euro’s uit te geven. Al vanaf zo’n 1000 euro kun je een hele leuke en prima racefiets kopen. Als je gaat voor een overjarig modelletje kan het nog goedkoper. Onder deze prijs raden we je niet aan. Dan zijn de wielen vaak de sluitpost en wordt er ook gemixt met componenten wat de schakelprestaties niet ten goede komt.

 

Gebruik alle bronnen

Loop niet de eerste de beste fietsenwinkel binnen om daar een afgeprijsde winkeldochter mee te nemen. Check websites…dat doe je nu al, dus goed bezig! Vraag advies op fora, maak zeker een proefrit en zorg dat je goed op de fiets gezet wordt zodat je zeker weet dat je de juiste maat fiets hebt. Soms zijn er ook beurzen met een testparcours, dan kun je verschillende merken en types snel achter elkaar testen. We vermelden dit soort evenementen meestal wel op onze site. Fietsenwinkels zijn altijd dealer van 1 of meerdere merken. Het is niet gezegd dat daar net de beste fiets voor jou tussen zit. Kijk dus verder dan de neus van je local bike shop (LBS) eigenaar lang is!

 

Welk materiaal?

Het frame is een belangrijk deel van je fiets en als enige ook niet achteraf te verbeteren. De goedkoopste frames zijn gemaakt van aluminium. Dat wil niet zeggen dat het niet goed is. Er worden geweldige frames gemaakt van aluminium. En het is nog sterk ook! Daarom is dit de meest gekozen materiaalsoort voor je eerste fiets. We zetten de soorten en hun eigenschappen even op een rij. Dit lijstje is vrij kort door de bocht, want er zijn zeker ook goedkope carbon frames en lichte (en dus dure) stalen frames. Daarnaast is eea erg afhankelijk van hoe het materiaal door de bouwer gebruikt wordt:

  • Aluminium: Redelijk licht, stijf, sterk, minst comfortabel, goedkoop
  • Carbon: Erg licht, dempt trillingen, stijf (mits goed toegepast), bijzondere vormen mogelijk, kwetsbaar
  • Staal: Zwaarder, veel comfort, sterk
  • Titanium: Licht als aluminium, sterk als staal, prijzig, heel comfortabel

De juiste maat

Misschien wel de belangrijkste keuze bij je eerste fiets, welke maat je koopt. Een goede fietsenwinkel heeft een systeem staan (een soort pasfiets) om te bepalen wat de juiste maat voor jou is. Daarbij gaat het niet alleen om je totale lengte, maar ook om de verhouding tussen benen en bovenlijf. Zo zijn er merken die langere bovenbuizen hebben, die kunnen heel geschikt zijn als je in verhouding korte pootjes hebt. Een goede bikefitter is goud waard. Goed op je fiets zitten is niet alleen fijn voor het comfort, het voorkomt ook blessures in de toekomst.

Kijk niet alleen naar de zadelhoogte, maar ook naar hoe hoog je stuur komt en de breedte daarvan. Daarnaast is de lengte van je stuurpen ook heel bepalend voor je zit. Zelfs in zadels zijn verschillende breedtematen, je hoeft niet altijd met het standaard zadel het beste uit te zijn.

 

Wil je meer weten over de afmontage, de wielen, remmen etc? Klik hier om verder te lezen!

Dit is een artikel van onze partner; fiets.nl